Bestuursopdracht

Destinatiemarketing

Toerisme is één van de belangrijkste pijlers van de economie en werkgelegenheid binnen onze regio. Door de Kop van Noord-Holland nog beter op de kaart te zetten als toeristische trekpleister wil De Kop Werkt! bijdragen aan het verhogen van het aantal toeristische bezoeken. Dit doen we door de reputatie te versterken, de ervaring en beleving te verbeteren en de kwaliteit van het toeristische aanbod te verhogen. De ambitie is om de Kop van Noord-Holland uit te laten groeien tot één van de vijf belangrijkste toeristische regio’s van Nederland.

Project 711:


Destinatiemarketing

Doelstelling

Met de Kop van Noord-Holland een plek in de top-vijf van toeristische regio’s binnen Nederland bemachtigen; dat is de ambitie van het project Destinatiemarketing. Met behulp van een regioprofiel en gerichte promotie, willen we de vindbaarheid van het bestaande aanbod verbeteren en de Kop van Noord-Holland duidelijker onderscheiden van andere toeristische regio’s. Hiervoor vinden activiteiten plaats die erop gericht zijn (potentiële) bezoekers van buiten de regio te verleiden tot een bezoek aan of verblijf in de Kop van Noord-Holland en bezoekers aanmoedigen langer te blijven en uitgaven te verhogen.

Voortgang en werkzaamheden:

In de voorjaarscampagne ‘Tulpen boven Amsterdam’ stond de bloemenlijn centraal. De officiële kick-off van de campagne vond plaats op 13 februari 2019. ‘Tulpen boven Amsterdam’ is een samenwerking van negen ondernemers en organisaties die de krachten hebben gebundeld om bezoekers een bloem- en kleurrijk voorjaarsprogramma aan te bieden en de bloeiende bollenvelden beter – en mooier – te laten beleven.


Naast stijgende bezoekersaantallen van de website is ook op sociale media (Instagram en Facebook) duidelijk meer activiteit te zien. Het meten van bezoekersaantallen en uitgaven is momenteel nog niet mogelijk. Samen met uitvoeringsorganisatie Holland boven Amsterdam en het Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord wordt gewerkt aan het opzetten van een monitor om een goed beeld te krijgen van deze gegevens.


Na de voorjaarscampagne met het thema bloemenlijn, richtte de zomercampagne zich op de kustlijn, waterlijn en Hollandse historielijn. In de najaarscampagne wordt vooral aandacht besteed aan winkelen, het culinaire aanbod en winterse dagjes uit. De campagnes laten unieke combinaties zien waarin de iconen van de Kop van Noord-Holland een hoofdrol spelen. De najaarscampagne loopt van oktober 2019 tot februari 2020, vervolgens worden de resultaten gedeeld.